Wie zitten hierin en wat houdt het in.
Voor het leven van vissen is het essentieel dat de waterkwaliteit goed is. Dit wil zeggen dat er voldoende zuurstof in het water zit en dat er geen giftige stoffen voorkomen. Daarnaast moet een vis zich kunnen voortplanten en voedsel kunnen vinden. Ook de dekkings- en overwinterings mogelijkheden zijn een vereiste. De aanwezigheid van waterplanten, de bodemstructuur, de verbindingen tussen wateren, de waterdiepte en de helderheid van het water zijn hierbij van betekenis. Omdat de Nederlandse wateren intensief worden benut vanuit diverse functies (denk aan industrie, landbouw en recreatie) is voor de ontwikkeling en het behoud van een gewenste visstand een actief beheer noodzakelijk
Visstandsbeheercommissies.
Samenwerken voor een betere visserij en een goede visstand.
Voor beroepsvissers en sportvissers staan de vis en de visstand altijd al in het centrum van de belangstelling. Begrijpelijk zonder een goede visstand zijn er geen goede visserijmogelijkheden.
Tegenwoordig houden ook waterbeheerders en natuurbeheerders zich bezig met vis. Want een goede visstand is ook om ecologische redenen belangrijk. In het beleid rond waterbeheer en natuurbeheer staan meestal ook maatregelen die de visstand bevorderen (bijvoorbeeld de aanleg van vistrappen en van natuurvriendelijke oevers).
Om belangen van alle betrokken partijen op elkaar af te stemmen wordt al sinds 1999 gewerkt aan het instellen van visstandbeheercommissies (VBC'n). Een VBC is een platform voor samenwerking en overleg voor belanghebbenden bij de visserij en de visstand in een bepaald gebied.
Inmiddels zijn er VBC'n ingesteld voor bijna alle Rijkswateren en waterschappen.
Jan-Willem Hakvoort Maarten Stock Rob Verwilligen